Rebel Without a Cause ( Επαναστάτης χωρίς αιτία, 1955)



Υπόθεση: Ο Jim Stark βιώνει με το δικό του τρόπο την κορύφωση της εφηβείας. Μοναχικός, αντισυμβατικός κι ατίθασος, αναγκάζεται να μετακομίζει διαρκώς με την οικογένεια του και να αλλάζει σχολεία, καθώς είναι διαρκώς μπλεγμένος σε διάφορους μπελάδες. Ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα οικογενειακά του προβλήματα, αυτή τη φορά στο Λος Άντζελες, καταφέρνει να κάνει τις πρώτες του φιλίες αλλά μπαίνει και στο στόχαστρο των "νταήδων" της περιοχής. Αυτό θα είναι το 24ωρο ταξίδι του, στην αναζήτηση επικοινωνίας, αγάπης και αυτογνωσίας.


Σκηνοθεσία: Nicholas Ray

Πρωταγωνιστούν: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo


Σύνοψη: Το συγκεκριμένο έργο μπορούμε να το δούμε από δύο σκοπιές.
Αρχικά, το γεγονός που την έκανε γνωστή και την καθιστά σήμερα κλασσική ταινία. Μιλάμε για την μόνη ουσιαστικά πρωταγωνιστική εμφάνιση του James Dean και το τραγικό θάνατο που ο ίδιος γνώρισε το 1955(24 ετών, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα).
Η ερμηνεία του νεαρού ηθοποιού δικαίωσε τις προσπάθειές του για διάκριση κι εδραίωσε την υστεροφημία του. Ένας επαναστατημένος νέος, ένα παιδί που πληγώνεται εύκολα, αλλά δε φοβάται τη ζωή και τις προκλήσεις της, ο Dean παρουσιάζεται "βαρύς" στα λόγια, γοητευτικός και δίκαιος, ενώ υποδύεται ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του στην ταινία.
 Όσων αφορά την πλευρά του Ray, ο "Επαναστάτης χωρίς αιτία" αποτελεί μια  δυναμική, "ρομαντική" πρωτοτυπία, που αποτέλεσε γροθιά στις βάσεις τις καλομαθημένης, αμερικανικής μεσοαστικής τάξης. Ο σκηνοθέτης "κόβει και ράβει" το σενάριο(που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα) στα μέτρα του.
Με έμμεσο τρόπο καταφέρνει να αναδείξει τα προβλήματα των νέων και να κατακρίνει μια κοινωνία που εθελοτυφλεί απέναντι τους, με τέτοιο τρόπο, που να μην ξεφεύγει σε μελοδραματισμούς.
Με σοβαρό ύφος προβάλει το προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον και τον τραυματισμένο ψυχικό κόσμο των 3 πρωταγωνιστών. Αναδεικνύει το χάσμα γενεών, την έλλειψη επικοινωνίας και προτύπων στην οικογένεια, ενώ εμβαθύνει στη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών. 
  Προσδίδει λοιπόν, μια εσωστρέφεια στο έργο, αναλύοντας τους 3 ήρωες του, οι οποίοι ερμηνεύονται με επιτυχία από τους 3 νεαρούς ηθοποιούς, οι οποίοι ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό, λόγω των δικών τους οικογενειακών προβλημάτων. Παιδική τρυφερότητα, νεανική οργή κι επαναστατική διάθεση, δράση και αγωνία, συνδυάζονται αρμονικά. 8/10




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Gangsters που αγαπήσαμε: 25 αγαπημένες γκανγκστερικές ταινίες

Misery (1990)

Time of the Gypsies(Ο καιρός των Τσιγγάνων,1988)