12 Years a Slave(12 Χρόνια Σκλάβος,2013)




Υπόθεση: Ο Σόλομον Νόρθαπ, ένας μορφωμένος, έγχρωμος άντρας, με ταλέντο στη μουσική, ζει με την οικογένεια του, στη Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης, στα μέσα του 19ου αιώνα. Δύο άτομα τον προσεγγίζουν, για να παίξει μουσική στο τσίρκο τους, όμως ο ίδιος καταλήγει αλυσοδεμένος και μετατρέπεται σε σκλάβο.




Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Πρωταγωνιστούν: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o

Σύνοψη: Η αληθινή ιστορία του Solomon Northup, ενός ελεύθερου ανθρώπου, που απήχθει από δουλεμπόρους, κατά το 1841, διανύοντας μια οδύσσεια,12 ετών. Η ταινία πραγματεύεται το φαινόμενο της δουλείας, με την περίεργη αυτή ιστορία, της υποδούλωσης, ενός ελεύθερου ανθρώπου. 
Ο σκηνοθέτης επιλέγει να χρησιμοποιήσει αρκετά flashback, μεταξύ του Σόλομον και του δούλου, "Πλατ", καθώς επίσης και πολλές ωμές σκηνές, θέλοντας να δείξει τόσο τα βασανιστήρια που υφίστανται οι σκλάβοι, όσο και την άνεση και την ευχαρίστηση με την οποία τα πραγματοποιούσαν οι φύλακες και τα αφεντικά τους. 
Οι φρέσκοι πρωταγωνιστές φαίνεται να παίρνουν πολύ σοβαρά το ρόλο τους, παρουσιάζοντας τις 2 αντίθετες φιγούρες των σκλάβων, όπου ο ένας είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα, ώστε να ανακτήσει την ελευθερία του, ενώ η άλλη, έχει υποκύψει στην απελπισία και θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της. Πολλοί είναι οι χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν, ενώ ξεχωρίζουν ο Paul Giamatti, ως δουλέμπορος, ο Paul Dano, στο ρόλο ενός φύλακα και ο Brad Pitt, ως ο άνθρωπος που βοηθά τον Solomon. Προσωπικά πιστεύω, ότι ο Michael Fassbender κλέβει την παράσταση, ως ο αδίστακτος, πλούσιος, μισάνθρωπος που εκμεταλλεύεται και βασανίζει τους σκλάβους.
 Η ταινία καταφέρνει να προκαλέσει συγκίνηση, μέσα από την ιστορία του Solomon και αποστροφή γύρω από το συγκεκριμένο φαινόμενο και γενικότερα των μορφών ανεξέλεγκτης εξουσίας, πάνω σε άλλους ανθρώπους. 8/10


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Gangsters που αγαπήσαμε: 25 αγαπημένες γκανγκστερικές ταινίες

Time of the Gypsies(Ο καιρός των Τσιγγάνων,1988)

Y tu mamá también(Θέλω και τη μαμά σου,2001)